0 1 2 3 4 5 6 7 další příběhy
v destinaci

© Jaro Dufek

Moravský kras

Nejstarší pivovar na Moravě

Nejstarší pivovar na Moravě

V městečku Černá Hora nedaleko Blanska se nachází nejstarší moravský pivovar. V průběhu jeho více než pětisetleté historie se změnilo mnohé, jedno však místnímu pivu zůstalo – nezaměnitelná a vskutku originální chuť, kterou mu vtiskli první zakladatelé pivovaru.

Ačkoliv se oficiální historie pivovaru datuje až do první poloviny 16. století, kdy jej vlastnili pánové Jaroslav a Tass Černohorští, počátky vaření piva v Černé Hoře sahají do dějin mnohem hlouběji. Černohorské pivo se totiž pilo už v roce 1298, kdy se Eberhard ze Steindorfu zřekl svých práv na statky v Dobřínsku a v Petrovicích a část ze svého majetku postoupil templářskému řádu na Templštejně. Na slavnost, která se při té příležitosti konala, nechal podle dochovaných dokumentů dopravit své pivo Matouš z Černé Hory. Netrvalo dlouho a také černohorský pivovar se dostal do majetku templářů. V roce 1308 byl templářem pasován Hartleb II. z Boskovic a věnem svému řádu přinesl hrad Černá Hora a s ním i blízký pivovar.

Přestože oficiální historie pivovaru začíná počátkem 16. století, pivo se v Černé hoře vaří již od století třináctého. | © Jaro Dufek

Přestože oficiální historie pivovaru začíná počátkem 16. století, pivo se v Černé hoře vaří již od století třináctého. | © Jaro Dufek

V pivovaru se vařilo pivo pro zdejší vrchnost i za dob pozdějších majitelů – Lichtenštejnů, Ausspergů a Friesů. Což samozřejmě znamená, že muselo jít o zvláště dobré pivo. Však si také sládci při ověřování jeho kvality dávali opravdu záležet. Skutečnou prověrkou ovšem nebylo koštování. Pivem se potírala dubová lavice, na kterou si sládci sedli v kožených kalhotách. Když pak vstali a lavice odpadla, znamenalo to, že pivo není dobré.

Exkurze do pivovaru v Černé Hoře vám odhalí více takových zajímavostí. Mimo to si můžete po předchozí domluvě zkusit uvařit vlastní várku piva přesně podle svého gusta. Kdyby vás ale sužovala tak velká žízeň, že byste na vlastní produkci nevydrželi čekat, v přilehlé hospůdce budete moci ochutnat zdejší jedinečné pivo nebo místní specialitu – třiceti druhy koření ochucený pivní aperitiv. Že byste si černohorské pivo neměli nechat ujít, o tom vás snad přesvědčí i fakt, že spisovateli Petru Bezručovi zachutnalo natolik, že pro něj neváhal podniknout pěšky cestu až z Brna. Do Černé Hory vás bezpečně zavede právě jeho 25 kilometrů dlouhá pivní stezka.

A pokud ani po návštěvě pivovaru nebudete mít piva dost, určitě v Černé Hoře navštivte i muzeum pivovarnictví – nachází se ve sklepních prostorách hotelu Sladovna. Nabízí pohled do historie výroby, uchovávání i konzumace zlatavého moku od dávných časů až po současnost. | © Jaro Dufek

A pokud ani po návštěvě pivovaru nebudete mít piva dost, určitě v Černé Hoře navštivte i muzeum pivovarnictví – nachází se ve sklepních prostorách hotelu Sladovna. Nabízí pohled do historie výroby, uchovávání i konzumace zlatavého moku od dávných časů až po současnost. | © Jaro Dufek

Zobrazit detail

Zavřít

Interakce s mapou Zavřít mapu

Integrovaný operační program Evropský fond pro regionální rozvoj Ministerstvo pro místní rozvoj ČR

Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Rozumím