0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 další příběhy
v destinaci

© Jan Andreáš, archiv města Olomouc

Střední Morava

Haná na špičce jazyka

Haná na špičce jazyka

Haná patří mezi nejúrodnější oblasti Česka, a o dobré jídlo, pití i tradiční zábavu tu proto není nouze. A kdo při své cestě Hanou neochutná vyhlášené olomoucké tvarůžky, nazývané někdy podle německého názvu tvargle, jako by tu ani nebyl.

Kořeny vzniku tradičního zrajícího sýra s charakteristickou vůní sahají až hluboko do středověku. Už z 15. století máme písemné doklady o tom, že tvarůžky představovaly oblíbené jídlo lidí na venkově. Tehdy je ženy, označované jako pleskačky, vyráběly téměř ve všech hanáckých vesnicích. Typická kolečka z něj vytvářely pomocí dřevěných nástrojů zvaných klapačky. Označení „olomoucké“ pak dostaly podle toho, že se prodávaly v Olomouci na trzích.

Dnes je s výrobou sýrů z netučného kyselého tvarohu nejvíce spojené město Loštice, kde se vyrábí již od roku 1876. Přímo v areálu sýrárny najdete moderní muzeum, které přibližuje do všech detailů historii jediného původního českého sýra. Pokud chuti tvarůžků propadnete podobně jako generace před vámi, jistě by vám neměla uniknout tvarůžková cukrárna, která nabízí pozoruhodné tvarůžkové moučníky podle vlastních receptů. A kdyby vás snad při toulkách hanáckou metropolí honila mlsná, zaběhněte do informačního centra, kde najdete unikátní tvarůžkový automat – jeden z pouhých dvou na celém světě!

Tradiční olomoucké tvarůžky můžete ochutnat v mnoha podobách takřka v každé hanácké hospodě, nejoblíbenější variací je ale samozřejmě ta s čerstvým chlebem a dobře vychlazeným pivem. A místní piva jsou stejně skvělá jako tvarůžky. | © Jan Andreáš, archiv města Olomouc

Tradiční olomoucké tvarůžky můžete ochutnat v mnoha podobách takřka v každé hanácké hospodě, nejoblíbenější variací je ale samozřejmě ta s čerstvým chlebem a dobře vychlazeným pivem. A místní piva jsou stejně skvělá jako tvarůžky. | © Jan Andreáš, archiv města Olomouc

Pokud ale chcete vyzkoušet něco odvážnějšího, doporučujeme tvarůžkovou kremroli nebo větrník. O zajímavé variace sýru s nezaměnitelnou vůní na Hané opravdu není nouze. | z archivu Tvarůžkové cukrárny

Pokud ale chcete vyzkoušet něco odvážnějšího, doporučujeme tvarůžkovou kremroli nebo větrník. O zajímavé variace sýru s nezaměnitelnou vůní na Hané opravdu není nouze. | z archivu Tvarůžkové cukrárny

Lahodný sýr vám v olomouckých hospodách naservírují v nejrůznějších úpravách a k jeho konzumaci se tradičně nejlépe hodí pivo. Také v tomto ohledu má Olomouc i celá Haná co nabídnout, ostatně zlatavý mok se tu vaří od nepaměti. Dnes si můžete vybrat z pestré nabídky řady drobných pivovarů a malebných pivnic. Pokud patříte k opravdovým fajnšmekrům, naplánujte si svou cestu na konec května. Tehdy město ožívá největším pivním festivalem v zemi, který se atmosférou takřka vyrovnává slavnějšímu německému Oktoberfestu.

Za ochutnání ovšem stojí i další pochoutky pestré hanácké kuchyně. Chcete-li zakusit něco z tradičních receptur a místních surovin, doporučujeme vybírat si podnik zahrnutý do projektu Ochutnejte Hanou. Místo v seznamu doporučených restaurací je totiž zárukou nevšedního kulinářského zážitku.

Zobrazit detail

Zavřít

Interakce s mapou Zavřít mapu

Integrovaný operační program Evropský fond pro regionální rozvoj Ministerstvo pro místní rozvoj ČR

Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Rozumím