0 1 2 3 4 5 6 7 8 další příběhy
v destinaci

Českomoravské pomezí

Lahůdky paní Magdaleny Dobromily

Lahůdky paní Magdaleny Dobromily

Velká Británie dala světu osobnosti jako Jamie Oliver nebo Nigella Lawson, Francie má svého Françoise Pierra de la Varenna a Georga Augusta Escoffiera. V Čechách není v gastronomii většího jména, než je Magdalena Dobromila Rettigová.

Nejslavnější česká kuchařka strávila posledních jedenáct let svého života v Litomyšli a na její počest se zde každoročně pořádají gastronomické slavnosti, které se tematicky inspirují jednotlivými kapitolami jejího největšího díla – Domácí kuchařky.

Magdalena Dobromila Rettigová povýšila vaření nad rámec obyčejného kulinářského díla, chápala ho jako výraz osobnosti a národní hrdosti. Hospodyňky učila, aby jídlo bylo nejen chutné, ale i estetické, a snažila se přimět zkušené kuchařky, aby nepodléhaly stereotypu a experimentovaly. Tyto stále aktuální požadavky i v současnosti provázejí gastronomické slavnosti, pořádané k poctě a oslavě jedné z nejslavnějších litomyšlských žen.

Tradice pokračuje

Znáte film Čokoláda s Juliette Binoche? Jednoho dne se v malém městě objeví záhadná Vianne a otevře si obchod s čokoládou plný neodolatelných sladkých pokušení, které zcela změní životy obyvatel městečka. A jak to souvisí s Litomyšlí?

Magdalena Dobromila Rettigová pobývala v Litomyšli, v domku čp. 151 na Toulcově náměstí, od roku 1834 až do své smrti v roce 1845. Na její počest se ve městě každoročně konají gastronomické slavnosti a soutěží se v její vyhlášené specialitě – té nejlahodnější bábovce. | z archivu seriálu Lovci zážitků

Magdalena Dobromila Rettigová pobývala v Litomyšli, v domku čp. 151 na Toulcově náměstí, od roku 1834 až do své smrti v roce 1845. Na její počest se ve městě každoročně konají gastronomické slavnosti a soutěží se v její vyhlášené specialitě – té nejlahodnější bábovce. | z archivu seriálu Lovci zážitků

spustit video
Lovci zážitků

Podobný příběh se totiž odehrává i na litomyšlském náměstí. Před pár lety tu půvabná majitelka otevřela malý krámek s čokoládou a zakládá si na tom, že její ručně formované pralinky jsou z těch nejlepších druhů čokolády a prvotřídních ingrediencí bez umělých přísad. A pro každého, kdo si sem přijde pro nějakou z vyhlášených specialit, má radu takřka lékárnickou: Zacházejte s čokoládou jako se vzácností a užívejte si ji po troškách – nejlépe se zavřenýma očima a hodně, hodně pomalu.

Slavná kuchařka se snažila nabádat ostatní hospodyňky, aby ve vaření nepodléhaly stereotypu a experimentovaly, radovaly se z pečlivého servírování a vaření se stalo jejich zálibou. Všechny toto zásady se beze zbytku ctí i při výrobě zdejších vyhlášených čokoládových pralinek. | z archivu seriálu Lovci zážitků

Slavná kuchařka se snažila nabádat ostatní hospodyňky, aby ve vaření nepodléhaly stereotypu a experimentovaly, radovaly se z pečlivého servírování a vaření se stalo jejich zálibou. Všechny toto zásady se beze zbytku ctí i při výrobě zdejších vyhlášených čokoládových pralinek. | z archivu seriálu Lovci zážitků

Recept na bábovku podle M. D. Rettigové

Do mísy dejte 125 g změklého másla, 3 žloutky, 60 g moučkového cukru a dva sáčky vanilkového cukru. Celé pořádně promícháme a ušleháme. Poté postupně přiléváme 200 ml vlažného mléka a mícháme do hladka. Zvlášť do mísy dáme bílky, přidáme špetku soli a šleháme do husté pěny – po částech během šlehání vmícháme 80 g krupicového cukru. Ušlehaný sníh pak pomalu přimícháme ke směsi másla s mlékem. Přidáme ještě 300 g hladké mouky a 1 prášek do pečiva a vše důkladně promícháme. Větší část těsta nalijeme do vymazané a vysypané formy. Do zbylého těsta přisypeme kakao a toto tmavé těsto nalijeme také do formy. Šroubovitými pohyby lžící obě části těsta jemně promícháme, čímž vnikne krásný mramorový vzor bábovky. Pečeme 40–45 minut v troubě předehřáté na 175 °C.

Chcete slyšet
bonusový příběh?

V tradici věhlasné kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové již více než dvacet let neúnavně pokračuje litomyšlský Spolek paní a dívek a od paní Jindřišky Kubíčkové se dozvíte mimo jiné i to, že tento spolek paradoxně vznikl na popud místních mužů.

Stáhněte si aplikaci Česko země příběhů

Google Play App Store

Zobrazit detail

Zavřít

Interakce s mapou Zavřít mapu

Integrovaný operační program Evropský fond pro regionální rozvoj Ministerstvo pro místní rozvoj ČR

Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Rozumím