Zlín a Luhačovice
Moravská ohnivá voda
Slivovice je národní poklad a mystický odkaz předků, ke kterému se na Valašsku přistupuje s nejvyšší úctou. Na léčebné účinky slivovice přísahá nejeden místní znalec. V přiměřeném množství má pozitivní vliv na rozšíření cév a spalování tuků, pomáhá při chřipkách a nachlazeních, a to nejenom při prostém popíjení.
Slivovice má na Valašsku a Slovácku bohatou a dávnou tradici. V oblasti Bílých Karpat, Vizovických vrchů i Beskyd se výborně daří ovocným stromům a zvláště švestkám, jež jsou v místním nářečí zásadně nazývány trnky. Svou úrodu si tu hýčká a slivovici pálí takřka každý dospělý muž a není obce, kde by pálenice chyběla.
Pokud chcete pravou domácí slivovici ochutnat, můžete zavítat na některý z „koštů slivovice“, které se pořádají na mnoha místech na Slovácku a Valašsku v lednu a únoru. A jak poznat, jestli je slivovice dobrá? Měla by mít 51–52% alkoholu a vonět po švestkách, nikoli po lihu. V chuti by měla být silná a zároveň jemná. A hlavně musí „řeťázkovat“, čili při nalévání vytvářet na stěnách sklenice drobné pramínky kondenzujícího alkoholu. Takovou slivovici nezapomeňte náležitě pochválit.
Nauč sa synku pit, aby sas nenaučil chlastat!
Kdyby měla slivovice hlavní město, budou jím asi po právu Vizovice. Jednak díky dlouhé tradici průmyslové výroby pod značkou Rudolf Jelínek, za druhé díky dlouholetému pořádání festivalu Vizovické Trnkobraní. Festival se pravidelně koná v druhé půlce srpna a kromě Jelínkovy slivovice tu ochutnáte místní kuchyni založenou – jak jinak – na švestkách. Ale ve Vizovicích raději používejte název trnky.
Jižně od Vizovic se rozkládá krajina Vizovických vrchů. Lehce se vlnící horizonty, plné luk a ovocných stromů, jsou rájem turistů...i pěstitelů těch nejlahodnějších trnek. | © Dreamstime
Ve Vizovicích je možné každoročně najít poklad – ten místní, ale roste na stromech. | © Dreamstime